Da, ați citit bine. Cel puțin 4 variante de Tony Stark AKA Iron Man, interpretate de actorul Robert Downey Jr. ar putea să fie în viață în multiversul Marvel Cinematic Universe. Cum este posibil așa ceva?, vă întrebați, probabil. Ei bine, cheia se află în înțelegerea călătoriei în timp (mai exact în trecut), după logica Marvel Studios.
Cum funcționează călătoria în trecut în MCU?
De fiecare dată când cineva dintr-o anumită cronologie călătorește în trecut și schimbă ceva anume, creează timeline-uri noi, care sunt de fapt copii ale cronologiei de la care a plecat, dar numai până la punctul respectiv din timp. Prima dată în filmele Marvel Cinematic Universe s-a călătorit în trecut în filmul Avengers: Endgame, când Răzbunătorii au considerat că asta e singura soluție pentru a-l învinge pe Thanos.
Așadar, de fiecare dată când Avengers au călătorit în trecut și au făcut modificări, au creat noi cronologii paralele, care conțineau exact aceleași personaje ca în universul principal până la punctul respectiv. Desigur, personajele din universurile paralele păstrează aceeași personalitate și înfățișare, până la momentul exact al cronologiei principale.
Deși Captain America a înapoiat pietrele Infinity Stones în Endgame, cel mai probabil cronologiile noi, cele pe care Avengers le-au creat, nu au dispărut pur și simplu, ci există în continuare. Însă, bineînțeles, a fost foarte important pentru acele cronologii ca aceste pietre să fie returnate, pentru a nu da peste cap foarte mult evenimentele care se petrec în acestea.
Așadar, conform investigației Marvel City, există cel puțin 4 variante de Iron Man (Tony Stark) în multivers, care sunt interpretate de actorul Robert Downey Jr. Spunem cel puțin 4, deoarece aceștia au fost creați numai datorită călătoriei în timp a Răzbunătorilor. Însă nu sunt singurii care știu să călătorească în timp, bănuiesc că ați auzit de Kang the Conqueror, nu? Lăsând vorbăria la o parte, acestea sunt variantele de Tony Stark din multivers, creați de Avengers:
Varianta de Iron Man din 2012, când Loki scapă cu Tesseract
Știți că asta are loc în timpul „Războiului” din New York, când Loki se teleportează cu Tesseractul. Ce a pățit după? Am văzut în serialul Loki, acolo unde ne-a fost introdus He Who Remains, prima variantă a lui Kang din MCU.
Pe lângă asta, l-am văzut acolo pe Captain America luptând împotriva lui… Captain America, varianta 2012, când îi spune acestuia faptul că Bucky încă trăiește. Dacă varianta 2012 l-a crezut pe cuvânt pe varianta principală, nu știm să spunem, însă ce e sigur e că Răzbunătorii au creat o cronologie paralelă în care Loki nu a fost capturat.
Ceea ce înseamnă că în acel univers paralel este destul de probabil ca Iron Man să fie în viață.
Varianta de Iron Man din 2013, când Thor și-a recuperat ciocanul Mjolnir pentru a lupta în Endgame
Deși Captain America a returnat Reality Stone-ul și ciocanul Mjolnir în acea cronologie nou-creată din perioada filmului Thor: The Dark World, asta nu înseamnă că acel univers a încetat să existe. Încă există, numai că evenimentele din acesta probabil nu au fost grav afectate. Asta înseamnă că Iron Man cel mai probabil trăiește și în această cronologie paralelă.
2 variante de Iron Man din 2014
Când Nebula și War Machine au călătorit în timp pentru a lua Power Stone-ul din Morag în 2014, au creat o nouă cronologie paralelă. La fel au făcut și Hawkeye și Black Widow, când au călătorit în trecut până la Volmir, pentru Soul Stone. Așadar, avem cel puțin încă 2 variante de Tony Stark care sunt interpretate de același actor.
Dar asta nu e tot!
O variantă de Iron Man ar putea fi și într-un univers care continuă din anii ’70…
Pe lângă faptul că și Kang poate călători prin timp și să creeze astfel noi și noi universuri în care Tony Stark jucat de RDJ ar putea să existe, cei din Avengers au mai făcut 2 cronologii paralele: una a fost în anii ’70, când Tony Stark și Captain America au plecat după Space Stone și au dat nas în nas cu Howard Stark, tatăl lui Tony. Deși acțiunile lor nu au avut implicații majore, cel mai probabil acel timeline este și acesta foarte similar cu cel principal, motiv pentru care e foarte probabil să se fi născut un Tony Stark și în acest univers, numai că acesta este posibil să aibă o cu totul altă înfățișare și poate o personalitate diferită.
…iar alta ar putea exista într-o cronologie care începe din anii ’40!
Celălalt univers paralel a fost creat de Captain America, când a plecat înapoi în anii ’40, pentru a trăi alături de Peggy Carter. Este foarte interesant faptul că, deși practic Steve Rogers a creat o cronolige paralelă în care acesta a trăit, l-am văzut totuși revenind în Endgame sub forma unui om bătrân, oferindu-i scutul lui Sam Wilson AKA Falcon, noul Captain America. Acest lucru este însă în mod normal un paradox, deoarece Steve Rogers nu avea cum să fie în universul principal dacă el și-a continuat viața în cel nou creat.
Cu toate acestea, este posibil să fi fost readus în cronologia principală cu ajutorul cuiva care are tehnologia necesară de a se deplasa dintr-un univers în altul. Sunt foarte curios de un lucru: cine ar putea avea o astfel de tehnologie în universul lui Captain America? Tony Stark? Fantastic Four? Kang? Dar divagăm de la subiect. Este posibil să avem un Iron Man și în acest univers, însă poate cu o altă înfățișare și alte trăsături.
Noi am găsit cel puțin 4 cronologii în care RDJ este supereroul pe care mulți fani îl doresc înapoi și chiar și Jonathan Majors, superstarul de la Hollywood care îl interpretează pe Kang the Conqueror. În concluzie, multiversul este un instrument puternic, pe care Marvel Studios îl pot folosi pentru a-l readuce pe Robert Downey Jr. în rolul de Tony Stark, poate pentru măcar unul dintre următoarele filme Avengers.